Zelené střechy a jejich praktické využití

Kvetoucí zahrada, terasa či jen travnatá plocha – tak může zelená střecha vypadat. Na vesnicích skvěle zapadne a domy či chalupy lépe splynou s okolní krajinou. Do zastavěných měst pak zelené střechy vdechují úplně nový život. Pokud stále váháte, zda se do takové střechy vyplatí investovat, přečtěte si, jaké výhody s sebou zelené střechy nesou.

Zelená oáza bez smogu

Víte o tom, že pobyt v přírodě je nejen zdraví prospěšný, ale má pozitivní vliv i na psychiku? Návrat zeleně do měst tak přináší prostor pro relaxaci, má přínosné účinky pro organismus a zpříjemňuje celkový dojem okolí. V zastavěných částech se Vám díky zeleným střechám bude také lépe dýchat – snižují totiž tvorbu smogu! A jak? V rozpálené betonové džungli se teplý vzduch zvedá vzhůru a s sebou vynáší prach a nečistoty ze země. Zeleň však tyto částečky dokáže zachytit.

Kvalitnější životní prostředí díky zeleným střechám

Koncentrace látek, jako jsou oxid uhličitý, oxid uhelnatý a oxid siřičitý je ve městech mnohonásobně vyšší než v přírodě. Zelené střechy však pomáhají toto znečištění vzduchu redukovat, a díky fotosyntéze rostlin se v takovém prostředí vzduch čistí. Díky fotosyntéze se pak ve městech zvyšuje procento kyslíku.
Ruku v ruce s tím jde také zvýšení biodiverzity – zeleň a rostliny poskytují útočiště motýlům a jinému hmyzu, ptákům, hlodavcům a dalším živočichům.

Voda nad zlato

Zelené střechy umějí skvěle pracovat s dešťovou vodou. Běžná střecha totiž způsobí odtok veškeré vody do kanalizace – ta se ale při silných srážkách přetíží, což mnohdy způsobuje nemalé komplikace. U zelených střech se dešťová voda zachytí a dá jí možnost pokračovat v klasickém koloběhu. Díky odpařování vody se také ochlazuje a zvlhčuje okolí, což má opět blahodárně účinky na životní prostředí.

Zelená střecha – méně hluku, méně horka, více pohody

Domy zakryté zelenými střechami se při pěkném počasí tolik nerozpalují a výkyvy teplot mezi dnem a nocí tak nejsou tolik znatelné. Stejně tak skvělý účinek budou mít, pokud zelenou střechu aplikujete na svoji garáž, či přístřešek na auto.

Nová zelená úsporám Light

Námi používané materiály splňují požadavky pro získání dotace Nová zelená úsporám Light! Kontaktujte nás pro bezplatné posouzení.